fotó
galéria

Tekintse meg a képeket!

Napi programok:

OFF-program 2015

Válasszon programjaink közül:

2015. 06. 06. Szo | 20:00

Kodály Központ

Jegyvásárlás

Varnus Xaver koncert

Varnus Xaver ünnepi orgonahangversenye a POSzT 15. évfordulóján

Közreműködik BOROS MISI, a Virtuózok c. tehetségkutató műsor felfedezettje, valamint az 50. esztendős SZOLNOKI SZIMFONIKUS ZENEKAR, IZAKI MASZAHIRO (Japán) vezényletével


Johann Sebastian Bach: A nagy chaconne
Enrico Bossi: Orgonaverseny (1900)


"Orgonisták tucatjai bizonygatták, hogy semmi nem érdektelenebb számukra, mint Varnus Xaver művészete. Ám dühtől és irigységtől remegve mondták ezt, és éjjelente szobájukba zárkózva mégiscsak őt hallgatták. Hatása oly nagy korunk orgonaművészetére, hogy senki nem állhat meg mellette, így az újabb generációk nem a követésében, hanem a vele való szembemenésben próbáltak sikerekhez jutni." - írta róla egykor Faludy György, a költőfejedelem.  Bár sok esztendeje visszavonult családja balatonfelvidéki birtokára, az elmúlt évek mégis páratlan sikereket hoztak Varnus Xavernak. 2010-ben a köztársasági elnök a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adta át neki.

Teltházas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a 2013. évi Berlini Nyári Fesztivált a Berlini Dómban, majd a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivált, októberben. 2014 februárjában őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára: 50-dik születésnapja alkalmából a nagy Bach sírja fölött adott teltházas koncertet a legendás lipcsei Tamás-templomban.

Varnus Xaver 15 esztendeje állandó vendége a POSZT-nak, zsúfolásig teltházas koncertjei ma már Pécs szellemi városképéhez tartoznak: közösen állt színpadra a magyar kulturális élet legnagyobbjaival, a nemzet ékkövével, Törőcsik Marival épp úgy, mint Lajkó Félixszel, a démoni hegedűvirtuózzal. Ezévi koncertje ünnepi lesz minden tekintetben, hiszen a POSZT 15. évfordulóján a csodálatos kis Boros Misivel, a Virtuózok című tehetségkutató műsor zongorazsenijével, és a most 50 esztendős Szolnoki Szimfonikus Zenekarral lép a Kodály Központ színpadára, hogy Bach dermesztően igaz Nagy chaconne-ja után bemutassa Enrico Bossi 1900-ban írt nagyzenekari orgonaversenyét, amellyel egykor a pesti Zeneakadémia orgonáját avatta a világhírű olasz orgonavirtuóz, kinek versenyműve a legpompázatosabb és egyben legszívszorítóbb muzsika, amelyet valaha is e hangszerre írtak.

Galéria

Ajánló