2011. 03. 31. Cs | 14:00

Márta István az új művészeti vezető

Idén még csak megfigyelőként vesz részt az ország legfontosabb színházi seregszemléjén

Jelentős változtatásokra készül Márta István, az Új Színház igazgatója és a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke hosszas mérlegelés után, Páva Zsolt, Pécs polgármesterének személyes megkeresését követően vállalta el a megbízást, de a szakma biztatása is kellett a végső döntés meghozatalához. "Úgy tűnik, személyemben egyfajta szakmai konszenzus alakult ki, amiben Jordán Tamás is megerősített."Az idei fesztivál programjához még nem nyúl, de 2012-re tartalmi és strukturális változásokra készül.

"Két-három héten belül szeretnék egy minikonferenciát vagy workshopot összehívni, amelyen mindenki, akinek véleménye, jövőképe van a POSzT-ról, megoszthatja azt a többiekkel. Ezekből megpróbáljuk levonni a tanulságokat, hogy az újításokat teljes szakmai konszenzus mellett hajthassuk végre 2012-ben" - fogalmazott Márta István, kiemelve: művészeti igazgatóként nem csak a szakma, de Pécs városának érdekeit is figyelembe kívánja venni munkája során.

Tervezi egy olyan érvényesíthető szempontrendszer összeírását, amely alapján háttérbe szoríthatók a szubjektív ítéletek a versenyprogram kialakításánál. "Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha a színházak, rendezők csak egy-egy darabbal jelenhetnének meg a versenyprogramban, hogy a magyar színházi élet sokszínűségét megmutassuk" - magyarázta Márta István, aki úgy vélekedett: a versenyprogramot összeállító zsűrin is változtatni kell, de erről szeretné kikérni a szakma véleményét is.

Az off-programokhoz új helyszínként szeretnék igénybe venni a megnyíló Zsolnay Kulturális Negyedet. A Kodály Központban pedig zenés produkciókat látnának vendégül: speciális, szcenírozott zenei koncerteket, zenére építő színházi előadásokat mutatnának itt be. Távolabbi cél a fesztivál nemzetközibbé tétele.

A POSzT művészeti vezetői tisztsége a tavalyi festivál végén üresedett meg, amikor Jordán Tamás és Simon István tíz év után visszavonult. A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjévé január 1-jei hatállyal Stenczer Bélát nevezték ki, ám az új művészeti vezetőt mostanáig keresték. A posztot korábban Rudolf Péter és Mácsai Pál is visszautasította egyéb szakmai elfoglaltságukra hivatkozva.

Forrás: fidelio.hu

Vissza a hírekhez

Ajánló