2011. 03. 31. Cs | 13:00

Stenczer Béla az új ügyvezető

Sajtótájékoztató Pécsett. A Hagyomány és Megújulás jegyében kerül megrendezésre az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó

Elsőként Pécs egyik alpolgármestere, Nagy Csaba tájékoztatta a médiák nagy számban megjelent  képviselőit. Kiemelte, hogy Pécsnek nagyon fontos ez a Fesztivál és az Önkormányzat az eredeti tervek szerint támogatja a rendezvényt. A POSzT-ot tehát nem érintik a város nehéz gazdasági helyzetéből adódó megszorító intézkedések.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke a rendezvény továbbfejlesztésének szükségességéről és  a Fesztivál nemzetközibbé tételének terveiről szólt.

A Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós a gondos házigazda szerepét és egy Fesztiválklub kialakításának tervét említette, mely a Színház parkolójában kerülne kialakításra.

Stenczer Béla ügyvezető a már biztosnak tűnő programokat sorolta.
A Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy) A velencei kalmár című versenyelőadása a POSzT előtti napokban is látható lesz, így még több pécsi tekintehti meg az előadást. A 140 néző befogadására alkalmas nézőtér a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán kerül kialakításra.
A tervek szerint az IFI-Géniusz az Aulában programsorozat központja -a Pécs Holding segítségével- a Király utcai egykori Zálogházba kerülne.
Idén is várható néhány nagy érdeklődésre számot tartó kiemelt OFF- program, melyeknek ez alkalommal Pécs új hangversenyterme a Kodály Központ adna helyet.
(Varnus Xaver orgonakoncertje, az Esőember Kulka Jánossal és Nagy Ervinnel.
Szenzációnak ígérkezik,  hogy 17 év után ismét koncertet ad az egykori legendás EAST együttes. Sztárvendégként tevezik meghívni a koncertre Szakcsi Lakatos Bélát és Kulka Jánost is.)
Lesz kirakatverseny, újra látható a nagy sikerű MÁRKUsZÍNHÁZ rendezvénysorozata, gazdag programok várják az érdeklődőket a megújult Kossuth téren is.

A Színházi Találkozó Díszvendége Jordán Tamás lesz, akinek életműkiállítása a Palatinus Sörözőben lesz látható a Széchenyi téren.

Az OFF-program terveket Máté Péter koordinátor ismertette.
Már elfogadta a felkérést a mindig nagy népszerűségnek örvendő szubjektív tárlatvezetésre Márton András és Gulyás Dénes. Új helyszínként a Zsolnay Negyedbe is érdemes lesz ellátogatni. A Nyílt Fórum és Felolvasószínházi rendezvényeknek továbbra is a Művészetek és Irodalom Háza ad otthont.
A Kossuth térre terveznek tömegtáncot, tömegszavalást, fellép az Egri BADORA Dance Company, színészzenekarok hallhatók és számos koncert.
A Pécsi Horvát Színház és az Anna-udvar idén is egyik fő helyszíne lesz a rendkívül színesnek ígérkező programsorozatnak.

2011. június 9-én 17.00 órakor Törőcsik Mari nyitja meg a XI. POSzT-ot a Színház téren. A megnyitóünnepségre gólyalábas felvonulást terveznek.

Márta István, az új művészeti vezető, elképzeléseiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Elmondta, nagyon örül a felkérésnek, hiszen számos kedves emléke fűzi városunkhoz és a POSzT-hoz is, melynek létrehozásánál is jelen volt.
A Hagyomány és Megújulás szlogent Ő azonban fordítva használná, mert elképzelése szerint számos ponton kell változtatni az eddigi rendszeren.

Tehát Márta István szavaival a XII. POSzT már a Megújulás és Hagyomány jegyében kerülne megrendezésre.

poszt.hu

Vissza a hírekhez

Ajánló