2012. 05. 11. P | 14:00

Schermann Márta pécsieket rendez

Idén első alkalommal a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) programjai is színesítik a tizenkettedik alkalommal megrendezett Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) kínálatát.

A FESZ a POSzT idei új helyszínén, a Zsolnay Kulturális Negyedben várja az érdeklődőket progresszív zenei programokkal, színháznevelési előadásokkal és egy civil összművészeti alkotással Schermann Márta rendezésében, a Katlan Csoport szervezésében.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő háromnapos FESZ minifesztivál egyik legizgalmasabb attrakciója a záró előadás, amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki. Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított.
A rendező, Schermann Márta közel húsz éve dolgozik színészként, amellett színházi rendezéseivel is egyre gyakrabban találkozhat a közönség: dokumentarista előadásaiban a professzionális művészek mellett azok a speciális élethelyzetben lévő civil emberek is megjelennek, akikről a darab szól. Rendezőként dolgozott már bevándorlókkal, romákkal, hajléktalanokkal, orvosokkal és várandós asszonyokkal is. Munkáira a társművészetek – képzőművészet, tánc, kortárs zene – erőteljes bevonása mellett a tér-specifikus megjelenés is jellemző. Gyakran választ előadásainak különleges helyszínt: rendezett már botanikus kertben és gőzfürdőben, piacon és metróaluljáróban, de játszott már börtönben is. Ezek az előadások sokszor a humor segítségével, innovatív színházi eszközökkel szólítanak meg és buzdítanak társadalmi elkötelezettségre, miközben nehezen artikulálható szociális problémákat hoznak közel nézőikhez.
„Amikor civilekkel készítek professzionális színházi előadást, akkor a  legnagyobb feladat segíteni őket abban, hogy a valós milyenségüket, egyéniségüket megőrizhessék és a játékban megmutathassák a nézőknek." – vallja Schermann Márta.
Schilling Árpád, a FESZ alelnöke, hangsúlyozta, hogy a független előadó-művészeti szerveződések célja a művészetin túl a közösségi értékek szolgálata is: „Szeretnénk, ha a FESZ rendezvényén nem csupán nézőként vennének részt a pécsiek, hanem aktív résztvevőként alakítanák is azt.”
Az alkotás egyhetes intenzív próbafolyamat során nyeri el végső formáját. Az össz-művészeti produkciót június 15-én a Zsolnay Negyedben mutatják be, a legjobb alakításokat szakmai zsűri díjazza.
A FESZ-ről
Az 1994-ben alapított Független Színházak Szövetsége 2012 januárjától Független Előadó-művészeti Szövetség néven működik tovább. A Szövetség legfontosabb célkitűzése a független magyar színház-, tánc-, zene-, báb-, és cirkuszművészek jogainak és érdekeinek képviselete.
Ezen felül a kortárs művészet népszerűsítése, szakmai hálózat létrehozása, fesztiválok és szakmai rendezvények szervezése, innovatív projektek támogatása, a kortárs előadó-művészet szponzorációs stratégiáinak kidolgozása, nemzetközi kapcsolatok kiterjesztése, a hazai avantgárd hagyomány ápolása és fejlesztése.
Különösen fontos feladatának tekinti a Szövetség a művészet-pedagógia, a diákművészet, a közösségi művészet és minden egyéb közösségfejlesztő kezdeményezés felkarolását, támogatását és népszerűsítését.
A Szövetséghez, melynek jelenleg több mint 100 tagja van, csatlakozhat bármely regisztrált előadó-művészeti szervezet, vagy regisztrációval nem rendelkező magánszemély, aki előadó-művészeti tevékenységet folytat. A FESZ célja minden olyan előadó-művészeti ernyőszervezettel konstruktív együttműködésre törekedni, amely támogatja a FESZ célkitűzéseit.

A FESZ elnöksége:
Csató Kata, bábművész, ESZME
Erős Balázs, kulturális menedzser, MU Színház
Goda Gábor, táncművész, ARTUS
Schilling Árpád, színházművész, KRÉTAKÖR

Vissza a hírekhez

Ajánló