2015. 06. 04. Cs | 10:00

Dr. Hoppál Péter köszöntője

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárának köszöntője...

Tisztelt Publikum!

A színház történelmi korokon átívelő művészeti ága mindig törekedett arra, hogy katartikus élményt nyújtson és reflektáljon az aktualitásra: nincs ez másként ma sem, amikor kérdések és válaszok kerülnek megvitatásra, ugyanakkor alkalom nyílik a bemutatkozásra és megmérettetésre a kortárs művészet egyik legrangosabb, a színházi műhelyeket, „berkeket” Pécs egész belvárosára kiterjesztő éves rendezvényén. 

A megmérettetéshez és a megújuláshoz elengedhetetlen a közönség visszacsatolása és a közösség adta inspiráció, amelyből minden művészeti ág merít. Művészet iránti fogékonyságunkra pedig mi más lehetne nagyobb hatással, mint ha a művészet egyszerűen megtölti hétköznapi életünk helyszíneit? A POSzT egyik vívmánya, hogy Magyarország kulturális térképét illetően hisz a többközpontúságban, és impozáns környezetet biztosítva a főváros, a vidék és a Kárpát-medence értékes színházi tradícióinak őrzését hirdeti. Ezt a két alapvető célt: a kultúra mindenki számára való hozzáférhetőségét és a vidéki városok kulturális egyenjogúságát tartjuk elsősorban szem előtt, amikor a magyar kultúrpolitika aktuális céljairól gondolkodunk; a kulturális kormányzat ezért támogatja jó szívvel a minőségi programokat nyújtó, mégis széles közönséget elérő fesztiválokat.

Öröm és büszkeség, hogy a magyar nyelvű színjátszás legizgalmasabb előadásait és emellett számos képzőművészeti programot felsorakoztató szakmai és közönségrendezvény évekkel ezelőtt nemcsak otthonra, hanem értő publikumra is lelt Pécsett. Értékes találkozásokat, pezsgő szellemi életet és békés ízlésbeli egymás mellett élést kívánok az idei POSzT minden résztvevőjének!

Vissza a hírekhez

Ajánló